Diploma in Culinary Halal Practices

(R/1013/4/0114)(11/2026)(MQA/PA5970)

×

KP DCH

Ketua Program DCH
NURHASYIMAH BINTI HAMZAH
Bachelor of Science (Hons.) in Culinary Arts Management, Universiti Teknologi MARA.

Keunikan program ini terletak pada gabungan antara Culinary Arts dan Halal Practices.

Culinary Arts melahirkan pelajar mahir dalam menyediakan masakan Malaysian Cuisine, Asian Cuisine, Western Cuisine, Pastry & Baking dan Food & Beverage Services.

Halal Practices melahirkan pelajar pakar dalam JAKIM Halal Standards Procedures, Halal Industry Services dan Halal Law.

Syarat Kemasukan:

  • Lulus SPM & Minimum 3 Kredit untuk mana-mana subjek
  • Lulus Bahasa Malaysia & Sejarah
  • Lulus Sijil (tahap 3 KKM) dengan CGPA 2.00

Peluang Pekerjaan:

  • Peneraju Chef Kulinari Halal Diiktiraf
  • Pengurus Produk Makanan Halal
  • Pegawai Audit Sektor Halal
  • Komuniti Eksekutif Halal
  • Duta Kulinari Halal


Silibus Program:

  • Malaysian Cuisine
  • Asian Cuisine
  • Western Cuisine
  • Pastry Artistry
  • Food & Beverage Services
  • Halal Law & Regulations